YHTEYS PALVELIMELLE

Yhteys palvelimelle muodostetaan SSH-yhteyden avulla ja jonka kautta voit suorittaa komentoja palvelimella.

Palvelinten osoitteet:

• Shell-kone (shell.daug.net tai tiku.daug.net)
  • Bot-kone (bot.daug.net tai taku.daug.net)

SSH-clientit:

• Windowsille: Putty, lataa täältä.
  • Mac OS X:llä: Komentokehotteesta, joka löytyy Ohjelmat -> Lisäohjelmat -> Pääte tai englanniksi Applications -> Utilities -> Terminal. Yhteys muodostetaan komennolla ‘ssh tunnus@shell.daug.net’.
  • Linux:lla: Komentokehotteesta. Yhteys muodostetaan komennolla ‘ssh tunnus@shell.daug.net’

Putty ja UTF-8 merkistö

Putty-ohjelmaa käytettäessä pitää oletusmerkistöksi asettaa UTF-8. Asetus löytyy Window -> Translation -> Charset set translation valinnan alta. Lopuksi voit tallentaa yhteyden asetuksineen Session -> Host Name kohtaan shell.daug.net ja Saved session kohtaan Daug.net ja valitse lopulta Save tallentaaksesi session.

putty_utf8 putty_sessio

Kirjautuminen

Palvelimelle kirjaudutaan ylläpidoltamme saaduilla käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Kirjautumisen jälkeen ruutuun tulee motd (message of the day), jossa tiedotetaan palvelimella olevista muutoksista tai tulevista huoltotöistä. Lisäksi saat statuksen sähköpostien tilanteesta:

• You have mail = Postilaatikossa on vanhoja posteja.
  • You have new mail = Sinulle on uutta postia.
  • No mail = Postilaatikko on tyhjä.

putty_login

Yleisimmistä shell-komennoista on ohjeet täällä.